RESA NEW YORK 1996

Förberedelser.

New York har alltid lockat. Redan i folkskolan läste jag om New York och Empire State Building. Då tyckte jag att det var ett av världens underverk. Sedan under åren har New York varit aktuellt både i politiken genom FN och genom Birgit Nilssons berättelser om Metropolitan Opera House. Svenska Amerikalinjens stora båtar gick till New York.

Det var först under senare år som man hörde talas om att personer man kände gjort resor dit. Jag lånade också en del böcker om New York. Det var först hösten 1995 som jag började läsa på allvar om staden. Lånade flera böcker på biblioteket och efter hand som jag läste ökades intresset för att göra en resa.

I slutet av januari bokade jag resan till New York med Swanssons resebyrå. Resan skulle ske med SAS från Göteborg via Oslo på utresan och via Köpenhamn på hemresan. Vi skulle bo på hotell Edison centralt vid Times Square, mitt i teaterdistriktet. Vi skulle åka fredagen den 10 maj och komma hem lördagen den 18 maj. Det skulle vara 7 övernattningar och den sista övernattningen på flyget hem. Flygresan skulle ta ca 8 timmar. Vi skulle få transfer från flygplatsen samt en halvdags sightseeing på Manhattan.

Fredagen den 10 maj.

Så är då dagen kommen för resan till det stora landet i väster. Jag stiger upp kl 5.15. Vi gör oss iordning, äter frukost, kaffe och smörgås. Vi tar bilen till Landvetter och parkerar på långtidsparkeringen.

Checkar in och får boardingcard och platsreservation för hela vägen.Flyger med en Foker 50 till Oslo. Vi följer kusten upp till Oslo. Solen skiner och man ser vattenblänk överallt. Landar i Oslo kl 10.30. Vi har fin utsikt över landskapet. Vi går till gate 35, varifrån planet till New York avgår, vi behöver knappast vänta. Vi hör bara sista utropet för avgång till New York. Planet blir några minuter försenat eftersom man lagar ett fel på luftkonditioneringen på planet. Startar kl 11.20. Det låter som åska när de stora motorerna drar på för fullt. "Nu drar vi", säger kaptenen. Vi har fått platser längst bak i mitten av planet. Vi har en gång på varje sida. Det är tre sittplatser i bredd. Platsen bredvid mig är tom.

Under starten ser vi hela tiden uppgifter om hastighet m m, i en tv-monitor framför oss. På skärmen får vi också fakta om temperatur, tid m m. En karta på skärmen visar flygvägen, samt var vi beflnner oss.

Det finns musikkanaler och filmkanal l hörlurarna. Först får vi se en film om säkerheten sedan får se nyheterna och så visas en Disneyfilm. Det finns filt och kudde på varje plats i planet. Två måltider kommer att serveras under flygresan.

Vi flyger ut från norska kusten mot Shetlandsöarna och passerar strax söder om Island. Innan vi passerar Island, serveras det mat. Köttkaka (pannbiff) med potatis och grönsaker, bröd, efterrätt, kaffe och juice. Maten smakar bra och jag blir ordentligt mätt.

Vi passerar söder om Island under tiden vi äter, har 5 1/2 timmar kvar till New York, när vi ätit. Sedan lyssnar vi på musik och ser på film. Det är en musikfilm. Efter filmen visas ett program om Jackeline Kennedy och därefter Mr Been. Det blir dags för kaffe och smörgås med en bit melon och juice. För övrigt har vi det ganska behagligt ombord. Följer vår färdväg pa TV-skärmen hela tiden. Snart har vi bara en timma kvar till New York. Landning är beräknad till kl 13.00, lokal tid.

Landar exakt på beräknad tid, kl 13.00 på Newark flygplats. Vi får stå i kö i 1,5 timme innan vi kommer igenom passkontrollen. Tiden går ändå fort, det är mycket folk att titta på. I passkontrollen sitter det en bastant svart kvinna .Hon är mycket bestämd. Hon säjer till direkt om någon går över linjen där man väntar på sin tur. Våra pass slås in på dator för att se om de är ok.

Efter passkontrollen går det fort, väskorna har redan anlänt. Jag har hört att det brukar gå fort att få väskorna i USA. Man behöver sällan vänta på dem. Vid utgången står det mycket folk och väntar på passagerare. Många håller upp skyltar med sina namn.

Swansons reseledare möter oss på flygplatsen. Bussen står precis utanför. Väntar en stund på några passagerare som saknas.

Det tar bara 30 minuter med bussen in till Manhattan, då avståndet bara är en mil. De båda tornen på World Trade Center syns som en hägring från flygplatsen. Vårt hotell är nr 2 i ordningen som bussen stannar vid. Under resan in till Nanhattan berättar guiden en del om New York. Bl a om morgondagens program. Först informationsträff och sedan sightseeing på Manhattan .Hon berättar också om hur brottsligheten minskat i New York de senaste åren.

Vi är så framme vid Hotel Edison på 47:e gatan vid Times Square. Detta är hjärtat av New York, motsvarar Piccadilly Cirkus i London. Här ligger de flesta teatrarna och här rör sig mycket folk hela dygnet . Vi kommer fram till receptionen och får vårt nyckelkort. Rum nr 1935 på 19: e våningen. En bärare tar våra väskor till rummet.

Det är ett hörnrum med utsikt åt två håll. Over Hudsonfloden och New Jersy på andra sidan floden. Vi ha fått en bred säng med gemensamt täcke. Vi packar upp och hänger in våra kläder i garderoben. Därefter tar vi tekaka och juice. Genom tidsförskjutningen är det fortfarande mitt på eftermiddagen och solen skiner.

När vi vilat oss går vi ut på en liten upptäcktsfärd. Går förbi Times Square, tittar oss nyfiket omkring. Ser alla de stora reklamskyltarna, folklivet och de gula taxibilarna. Vi går längs Broadway. När vi kommer till 34:e gatan, tar vi av mot Empire State Building. Jag känner inte igen byggnaden, får se skylten innan jag är säker på att det är den.

Vi går inte in utan fortsätter tillbaka på 5:e avenyn. Passerar det vackra Puplic Libary med de stora lejonen utanför och den stora trappan till huset. Det sitter folk på trappan som utgör en samlingsplats. Runt omkring finns stora blomrabatter. Jag tar ett foto på blommorna och lejonen. Själva biblioteket är för stort för att jag skall kunna fotografera det. Sakta går vi tillbaka till Times Square och vårt hotell. Har varit vakna länge nu men det är ju bäst att ställa om sig direkt, så fungerar det sedan.

Lördagen den 11 maj.

Vi äter frukost i hotellets coffeeshop. Kl 8.30 är det informationsmöte på The Wwarwick, ett gammalt anrikt hotell där många kändisar bott, bl a Elvis, The Beatles och Elisabeh Taylor. Hotellet är byggt 1927. Vi promenerar dit. Staden känns ännu lite öde och tom på morgonen. Det är lite folk ute. Hotellet ligger några kvarter norrut och det är lätt att hitta.

Informationen äger rum i en större sal på andra våningen. Vi får en del praktisk information om bla dricks. På restaurang lägger man 15% på bordet. Jämnar av uppåt när man åker taxi. Vykort till Sverige kostar 50 cent. Under förmiddagen skall vi göra en statsrundtur. Rundturen avslutas på FN. Kl 14.00 har man möjlighet att vara med på en sightseeing med svensk guide. Bussturen startar vid The Warwick. Vi åker först mot West Side och till Hudsonfloden, fortsätter mot norr efter floden och vi kommer in i Harlem. Fortsätter ända upp till norra Harlem och kör sedan tillbaka igen via Conservatory Garden, där vi gör ett uppehåll för en promenad genom parken, som är en del av Central Park. Här blommar tulpaner, syrener och penseer.

Bussen fortsätter 5:e avenyn, genom Museum Mile med alla museerna, bl a Metropolitan Museum of Art, världens största konstmuseum. Millionaire Mile med alla lyxhusen. Vidare ner till Greenwich Willage och till Chinatown, där vi stannar för lunch. Vi går in på en serverlng och tar en bagel.

Därefter fortsätter bussen genom bl a Little Italy till World Trade Center, där vi gör ett stopp vid World Financial Center. Går genom Wintergarden där det växer 16 palmer, ut till kajen och fotograferar mot Ellis Island och Frihetsgudinnan.

Sedan fortsätter vi till Manhattans sydspets, Battery Park. Det var hit som emigranterna anlände.

Vi fortsätter förbi Wall Street och längs East River förbi South Street Seaport. Denna platsen var tidigare hjärtat av New Yorks hamn. Härifrån gick båtar åt alla håll i världen. Det var också här som Svenska Amerika Linjen hade sin kajplats.

Området har gjorts om till ett levande museum med stenlagda gator, fiskerestauranger, cafeer, affärer och museer. Vid pier 16 kan man köpa biljetter till de historiska segelfartygen. På piren finns också uteserveringar under sommaren. Det hela ser ganska pittoreskt ut med skyskraporna runt om.

Det är många gator som är avstängda idag. Därför får bussen vända flera gånger lnnan vi är uppe vid FN-huset där vår rundtur slutar.

Vi går in i FN-huset, passerar säkerhetskontrollen och samlas för en rundvandring med en svensk guide. Vi ser bl a Generalförsamlingen och Säkerhetsrådets sal som är en gåva från Norge. Fr o m 1997 är för övrigt Sverige medlem i Säkerhetsrådet.

Vi följer inte med bussen tillbaka till hotellet, utan vi tänker ta oss tillbaka på egen hand. Efter rundturen stannar vi kvar i FN-huset och äter lunch i coffee shopen, grillad kyckling med ris. Sedan tittar vi på bokhandeln och souvenirshopen . Vi stannar utanför FN och fotograferar bl a en FN-polis, ett brudpar samt Maj med FN-skrapan i bakgrunden.

Vi går nedför l:a avenyn och svänger in på 42:a gatan. Detta är en av de stora gatorna som går tvärs över Manhattan. Det börjar regna och åska och vi får ta skydd och gå en bit då och då.

Vi komner såsmåningom till Grand Central Station där vi går in och tittar på den majestätiska hallen med stora ljuskronor i taket. Vi lyssnar på ett jazzband som spelar. Ser på ungdomar som sitter på golvet och har "picknick". Ett par dansar till musiken. Vi tittar ocksa på alla stånden med mat och riktiga konstverk till kakor och tårtor. Det verkar gemytligt här inne, trots att det är så stort.

Denna järnvägsstation lär rymma hela New Yorks själ. Byggnaden har hotats av rivning flera gånger, men är numera k-märkt. Byggnaden är från 1913. Sedan dess har järnvägen förlorat sin betydelse, men den är fortfarande en av de största järnvägsstationerna i världen. Det är många gamla filmer som har spelats in här. Fasaden mot 42:a gatan domineras av 3 stora fönster, åtskilda av höga kolonner. Toppen kröns av en skulpturgupp och en stor klocka.

Vi lämnar statlonen och komner ut i åskregnet. Utanför står det en färgad man som försöker sälja paraplyer. Det går dåligt med affärerna för honom. Det finns flera paraplyförsäljare ute. Vi fortsätter gatan framåt i etapper och vi kommer fram till Broadway, där vi svänger upp mot Times Square. Det har börjat skymma p g a regnet och neonskyltarna lyser. Ljuset från bilar och reklam speglar sig i den våta asfalten.

Söndag den 12 maj

Idag äter vi frukost på hotellet. Det blir ägg, skinka, potatis, toast, kaffe och juice. Efter frukosten går vi ut på Times square och köper en tidning, söndagsnumret av New York Times. På söndagar väger den ett helt kilo med alla sina bilagor.Vi går tillbaka till rummet igen och gör oss i ordning.

Vi tar bussen till Ochard Street på Lower East Side, för att se på marknaden. Det är inte så mycket folk. Det kanske beror på att det är mors dag. Här köper vi 4 st t-shirt för 10 dollar.

Söndagen har vi reserverat för promenad i Central Park. Tar bussen tillbaka upp till Central Park vid 5:e avenyn. Vi har köpt en påse poletter (tokens), att använda på buss och tunnelbana. Bussen tar lång tid p g a trafiken. 5 :e avenyn är avstängd p g a en parad. Vi stiger av bussen mitt emot Plaza Hotel. Här finns det massor av hästdroskor som väntar på turister. Stannar kvar här en stund och ser när paraden passerar. Det är judar som har paraden.

Innan vi går in i Central Park, går vi in på ett caffé och dricker kaffe med wienerbröd och crossiant. Vi sitter vid disken och äter.

Går in i Central Park och konmer först till The Pond och sedan vidare till The Dairy. Konmer till The Mall som är en bred almallé med statyer av kända författare. Allén leder upp till Bethesda Fountain, ett populärt ställe i parken. Nedanför fontänen ligger en stor sjö, The Lake, där det under sommaren finns uthyrning av roddbåtar. Vi sätter oss på en bänk och studerar rullskridskoåkrna för att se när de åker runt på den öppna platsen. Sedan går vi till Strawberry Fields som ligger i västra delen av parken. Denna park anlades av John Lennons fru, Yoko Ona. Runt en mosaik med ordet "Imagine" , finns växter från alla länder. John Lennon sköts ned utanför sitt hem, Dakota Apartments, på vänstra sidan av parken 1980. Vi tittar också på det huset.

Därefter går vi rakt genom parken och kornmer fram till Metropolitan Museum of Art. Vi går in och tittar i informationshallen. Det är en mycket stor hall. Jag sitter och vilar benen en stund. Vi fotograferar museet från 5 : e avenyn.

Tar en buss nedför avenyn och stiger av vid 47:e gatan.Äter pizza, innan vi går hem till hotellet och vilar oss.

Efter en stunds vila beslutar vi oss för att besöka Empire State Building för att se staden i ljus. Det är en klar kväll med klar sikt och det är inte säkert att det blir klart någon mer kväll.

Det blåser friskt ute. Först går vi in på caféet på andra sidan gatan och dricker kaffe med kaka till. Sedan gar vi nedför Broadway till 34:e gatan, där vi svänger in till vänster mot Empire State Building.

Hissen går från källarvåningen. Det är inga köer, utan vi tar hissen till 80:e våningen, byter sedan hiss till 82:a våningen.Går ut på Obervation Deck, där det är helt öppet blåser kallt. Man ser ljus så långt ögat når. Det är ganska vackert med hela staden i ljus. Ser ut som en flygbild om man tittar rakt ner. Det blåser kallt och vi går därför in och tittar på vykort och souvenirer. Vi köper vykort samt en bok med bilder av New York.

Vi går hemåt i kvällen, på ett ställe ser vi uteliggare som intagit sina platser för natten. Det är inte så mycket folk där vi går, kommer grupper av människor då och då. Det känns ändå inte så farligt, det är ju lite folk i rörelse.

När vi kommer fram till Times Square är det dock mycket folk i rörelse som vanligt. Jag är nu ganska trött i benen efter att ha varit ute hela dagen. Det känns skönt att komma tillbaka till hotellet och lägga sig.

Måndagen den 13 maj.

Idag skall vi åka tunnelbana för första gången i New York. Vi åker ner till Manhattans sydspets och South Ferry för att ta färjan till Staten Island. Tunnelbanan ser ut att vara ren och snygg, vi ser inget klotter någonstans. Vi skall åka tills linjen tar slut, vi sitter i en vagn längst bak i tåget. Därför är vår vagn utanför stationen och inne i tunneln.Går framåt en vagn och då kommer vi fram till ljuset och stationen. Tar färjan ut förbi Frihetsgudinnan och Ellis Island. Vi fotograferar Frihetsgudinnan samt skylinen mot New York. Går iland på terminalen på Staten Island. Åker direkt tillbaka mot Manhattan. Vi står under återresan längst fram i fören och studerar New Yorks silhuetter. En tysk turist tar kort på oss när vi står framme i fören med hela New York bakom oss.

Vi stannar till och tittar på Battery Park, vi vilar oss en stund på en bänk i parken.

Battery Park är ett andningshål för Wall Streets börsfolk. Vi går sedan mot Wall Street. Fotograferar tjurenstatyn utanför börsen. Vi hämtar biljetter för visning på börsen. Visningen är om 1,5 timma.

Under tiden går vi till South Seeport Resort och tittar. Ser på butikerna som ligger på piren. Sedan köper vi varm korv och sätter oss på en bänk och äter. Det är lite kyligt i luften och det blåser en aning kallt.

Vi går och tittar på någon tygaffär och Maj fotograferar i en affär. Slutligen går vi förbi Fulton market, innan det är dags att gå till börsen. Wall Street har fått sitt namn efter det trästaket som holländarna uppförde år 1653, för att skydda sig mot angrepp av indianer och engelsmän från norr. Börsen eller som den heter New York Stock Exchange, är USA:s största börs för handel med aktier och obligationer. Här har man handlat med värdepapper sedan 1792.

Vi går in i börsbyggnaden, kommer först till en information och utställning, innan vi går in i den stora börssalen. Här kan vi följa vad som sker på börsgolvet från en läktare.

Efter besöket på börsen går vi mot World Trade Center. Innan vi går in, äter vi på en slags hamburgerbar i närheten. När vi ätit, skall vi besöka World Trade Center 2, för att ta hissen till observationsplattformen på 107:e våningen, nästan en halv km upp i luften.

Översta takterrassen är stängd på grund av kraftig blåst. Vi stannar där uppe en bra stund, fotograferar åt alla väderstreck. Vid klar sikt kan man se 100 km bort. Här finns världens högsta utomhuspromenad vid fint väder. Efter besöket här tar vi tunnelbanan direk till Times Square och hotellet.

Tisdagen den 14 maj.

Denna dagen skall vi ägna åt shopping. Vi letar efter ett varuhus, som visar sig vara nedlagt. Vi äter god mat på en kinarestaurang.

Därefter går vi till ett varuhuset Manhattan Mall. Det är en stor galleria i 7 våningar. Det finns hissar helt i glas mellan våningarna. Det är ett öppet torg i mitten, så man kan se uppifrån och ner. Här köper jag Lewisjeans.

Efteråt fortsätter vi nedför 6:e avenyn. Vi dricker kaffe i en Delibutik. Fortsätter och kommer så småningom fram till Greenwich Village. Vi svänger av till Washington Square Park med Triumfbågen.

Vi köper oss en dricka och sätter oss i parken vid fontänen, som saknar vatten. Vi tittar på folklivet. Här sitter ungdomar runt fontänen. Några spelar gitarr. Maj ber någon ta ett foto på oss.

När vi suttit här en stund, går vi en promenad genom Greenwich Village. Först går vi ner till Hudson River. Här har vi utsikt över hela Riverside och mot Word Trade Center. Det går en motorväg efter stranden samt en cykel-jogging-rullskridskoväg närmast floden.

Vi fortsätter på Bleckers Street. Det är mycket grönt i området, med många trädplanteringar. Här finns också hus i många olika färger.Vi går till 7:e avenyn och vidare till Warwicks Street.Sedan till Canal Street och därifrån tar vi tunnelbanan till Times Square. Vi får fortsätta med Chinatown nästa dag.

Det har börjat mörkna när vi kommer till Times Square. Här går vi in i skivaffären Wirgin och ser på CD. Vi fotograferar spanarna vid Times Square. Klockan är 21.50.

När vi kommer till rummet ducshar jag. Vi ser på en film om flygkapning på TV.

Onsdagen den 15 maj.

Idag skall vi fortsätta med Chinatown. Men först vill Maj till en affär vid Grand Central Station, för att köpa ett par Reebook sandaler som hon såg när vi gick förbi där första dagen. Maj köper sandaler i den affären. De var 200 sv. kr. billigare här jämnfört med hemma.

Efteråt går vi in på Grand Central Station för att besöka toletterna. Sedan tar vi tunnelbanan till Chinatown. Vi går in på ett ställe och köper mat kilovis. Det vi inte orkar äta upp tar vi med oss i plastlådan.

Vi ser bl a på en stor väggmålning som täcker en hel gavel, ser polisbilar vid en polisstation. Det finns en hel gata med frisörer. Vi tittar in i en tygaffär. Här finns många smågator och över allt kinesiska skyltar.

Vi kornmer fram till en park som ligger i Little Italy. Här sätter vi oss på en bänk och vilar våra trötta ben. Här finns också en lekplats och därför är det många barn här. En ung man tar ett kort på oss med Majs kamera. Vi fortsätter och det märks att vi befinner oss i den italienska delen.

Av en händelse kommer vi förbi Frälsningsarmens second hand butik. Här finns det många bra kläder och stannar länge i affären. Maj köper en del kläder. Jag köper några tröjor.

Sedan går vi till tunnelbanestationen som ligger i närheten, tar llnje N till Times Square.

Vi går in i en butik som är öppen hela dygnet och köper bröd och fin frukt och jordgubbar, som vi tar med till hotellet.

Det är ovanligt mycket folk på Times Square. Folket hinner inte över innan det slår om till rött. Hela gatan är tidvis full med människor så att biltrafiken har svårt att ta sig förbi.

Torsdag den 16 maj.

Idag skall vi ta tåget till Washington. Går upp kl 5.00. Tåget avgår från Penn Station kl 6.15. När vi kommer fram till stationen köper vi biljetter, det är ingen kö. Kostar 60 dollar enkel. Vi går till tåget som står inne och tar plats. Konduktören kommer och klipper våra blIjetter. Han river av biljetten, den ena delen får vi behålla och den andra delen sätter han fast i hyllan ovanför våra huvuden. Vi sitter bekvämt, det går att fälla ryggstödet bakåt. Det finns också ett bord framför oss som kan fällas upp, precis som på ett flygplan.

Tåget stannar vid flera stationer, bl a Philadelfia och Baltimore. Vl följer en större flod, Delawarefloden. Här är många industriområden, men också en del landsbygd och utsikt mot floden. Det finns också en del små stugor som ligger vackert belägna i naturen.

Kl 10.00 kör tåget in på Union Statlon i Washington. Denna järnvägsstation är en av de vackraste offentliga byggnaderna i USA. Efter flera års renovering har den samma utseende som när den invigdes 1907. Ståtligast är The East Hall med högt i tak, guld och marmor. Vi tittar efter en turistinformation inne i stationen. Vi hittar ingen, men det gör inte så mycket eftersom vi har både karta och guldebok med oss. När vi kommer ut genom den pampiga entren, ser vi Capitoliums kupol genom grönskan. Vl fotograferar stationen som mer liknar ett slott än en järnvägsstation. Det går bara att få med en del av stationen, eftersom den är så stor. Vi följer en mindre gata genom en lummig park direkt till Capitolium.

Det kanske är lämpligt att jag först berättar lite om Washington. Washington är landets huvudstad och här möter man det officiella Amerika med monumentala bygnader som representerar USA:s konstitution, Kongressen för den lagstlftande makten, Vita huset för den verkställande och Högsta domstolen för den dömande. Här finns regeringsbyggnader, departement, federala institutioner och ett stort utbud av nationella museer. Staden har fått sitt namn efter USA:s förste president George Washington. Staden ligger inte i någon av de 50 delstaterna utan utgör ett självständigt område, District of Columbia, förkortat D.C.

I Washington finns inga skyskrapor, utan istället är det marmorbyggnader i klassisk stil. Det är gott om träd och planteringar med öppna ytor .

Vi går alltså först till Capitolium som är en stor och pampig byggnad välkänd från TV:s nyhetsprogram. Det är mycket folk runt omkring byggnaden, mest skolklasser. Det är långa köer vid entren, så vi går inte in, man får säkert stå i kö länge.

Vi går först till baksidan av Capitolium förbi Högsta domstolen. Det finns fler förvaltningsbyggnader här. Vi gar runt och kommer till framsidan, där den stora trappan finns. Capitolium ligger i en lummig park och det finns flera ovanliga träd som vi fotograferar. Från Capitolium sträcker sig ett grönt fält ca 2 km ner mot Washingtonmonumentet.

Fortsätter till andra sidan av spegeldarnmen och fotograferar även här ifrån .Fortsätter på The Mall. I början går vi intill det öppna fältet, men sedan följer vi Constitution Aveny. Här ligger det magnifika museumbyggnader rad i rad. Vi ser många gula skolbussar parkerade.

Framåt har vi obelisken och längst bort skymtar vi Lincoln Memorial.

Vi är så framme vid den 169 m höga marmorobelisken. Det finns en hiss som leder till toppen, vi åker inte upp, men går upp på kullen för att fotografera mot Capitolium 2 km bort. Runt omkring obelisken finns en skog av flaggstänger.

Vårt nästa mål är Vita huset. Det ligger mittemot men syns nästan inte för alla träden. Här finns också en stor öppen gräsyta. Går först till Visitors Center. Här finns souvenirbutik och toaletter (restrooms).Vi går fram och fotograferar Vita huset från den välkända gräsmattan. Här har vi sett många av världens stora ledare skriva under avtal.

Vi fortsätter till vänster om "Huset". Läser på en skylt att vita Huset är stängt för besökare idag. Vi går till baksidan mot gatan, där man kornmer närmare. Här finns också en grind för besökare. Här finns det många skolbarn framför staketet som fotograferar och vinkar. Vi ser vakter som går på taket. Här finns också administrationsbyggnader för de olika departementen, vi ser bl a Justitsiedepartementet.

Vi har nu hunnit bli hungriga och det är dags att fortsätta till Old Post Office. Det är ett hus från 1889 som har renoverats och är nu ett center med resturanger och affärer.

Vi frågar en polis efter vägen dit och får en bra beskrivning .Han talar om att avenyn svänger till höger. Efter en stund kommer vi på att vi är på fel väg. Gatan heter New York Street. Frågar en affärsman som talar om var det ligger. Vi äter hamburgare med pommes friet. Sedan sitter vi och vilar oss en stund.

Vi har lnte så lång tid på oss, vi skall se på Arlingtonkyrkogården också om vi får tid över. Har läst att man bara kan ta sig dit med tunnelbanan om man skall använda allmänna kommunikationer. Vi går ner till den första tunnelbanestation vi träffar på. Nedgången ser ut som en telefonkiosk ovan jord, och en hiss går rakt ner.

Det är en vacker och modern tunnelbana. Vi studerar kartan nere på stationen och hittar med lätthet Arlington. Kyrkogården ligger vid den blå linjen, vilket innebär att vi får byta en gång. Går till biljettautomaten och ser att biljetten kostar 1.10 under icke rusningstid. Vi stoppar in några dime och får biljetterna. Går genom spärren och åker två stationer, varefter vi byter till blå llnje. En yngling reser sig och lämnar sin plats för att vi skall kunna sitta brevid varandra. Vi går av vid Arlington National Cementery som har en egen station alldeles vid ingången.

Vi kommer inte genom spärrarna eftersom det nu är högre taxa. En man kornmer fram och vlsar hur man stoppar biljetten i automaten för att få reda på hu mycket tillägg som behövs. Han talar om när sista tåget går och att vi har god tid i parken. Påpekar samtidigt att parken stänger tidigare.

Vi går in i en stora kyrkogården som är en park med många träd. Vi går uppför kullen. Först skall vi besöka Kennedys grav. Det är bra skyltat så det är lätt att hitta. Graven består av en enkel stenplatta med en brinnande låga intill. Även Jackeline samt 2 barn har sina gravplatser här.

På en kulle ovanför ligger Arlington House med utsikt över floden Potomac och Washingon. Det är ett slags museum och vi går in och tittar. Sedan fotografer vi blommor utanför samt utsikten över staden och floden.

Vi går en runda i parken som är kuperad med flera kullar och massor av träd. Här finns gravkors i rader.

Vi kommer till den okände soldatens grav. Här finns högvakt med vaktavlösning. En vakt går fram och tillbaka på en matta, det är många som fotograferar honom.

Det ärdags att gå tillbaka till tunnelbanan, vi har varit över en timma på kyrkogården. Vi åker nu direkt till Union Station, får byta en gång . Det är en halvtimma kvar till tåget går. Det är kö till biljettdisken och jag ställer mig i kön medan Maj köper tidning och souvenirbok. När vi fått biljetterna köper vi kaffe som vi skall ta med på tåget. Det är lock på koppen så det går bra att bära på den, kaffet kallnar heller inte så fort.

Vi börjar smaka på kaffet i kön till tåget, som är 15 min försenat. Vi sätter oss ner på golvet och börjar med kaffe och smörgås. Plötsligt är det dags att gå ombord. Vi sätter på det tätslutande locket på kaffebägaren, reser oss och går ut på perrongen och ombord på tåget. På tåget fortsätter vi att dricka vårt kaffe med tilltugg. Vägen känns något längre på tillbakaresan. Tåget avgår ca 6.30 och är framme i New York vid lO-tiden.

Det är mörkt när vi kommer ut från Pennsylvania Station och går uppför 7:e avenyn. Det är mycket folk på Times Square. Ser på ungdomar som har föreställning i akrobatlk på gatan. Vi dröjer oss kvar och ser på folklivet, fotograferar, innan vi går till hotellet.

Fredagen den 17 maj.

Idag är det hemresedag. Vi börjar dagen med att dricka kaffe på rummet.Packar färdigt innan vi går ner för att äta frukost. Idag prövar vi pannkakor med lönnsirap samt kaffe.

Maj vill åka tillbaka till Frälsningsarmens second handbutik på Spring Street för att se om en tröja finns kvar. Tar tunnelbanan till Spring street. Tröjan fanns kvar.

Vi åker sedan upp till 57:e gatan, men vi lyckas inte komma rätt. Kommer sedan på att linjen delar sig. Vi går till Triumf Tower och tittar på det 24 m höga vattenfallet som rinner nerför marmorväggen. Här finns mycket mässlng och marmor. Vi går upp till en utsiktsterass.

På tillbakavägen till hotellet tittar vi på Rockefeller Center. Går in till The Canal Garden. Här finns en promenadväg med porlande fontäner och färgrika blomsterdekorationer. Här finns också Lower Plaza, där alla världens flaggor finns. Här finns en stor förgylld staty av Prometeus. Här brukar man ha stadens största julgran.

Det är en solig och varm sommardag. Vi går tillbaka till hotellet för att hämta våra väskor som vi lämnade in innan vi gick ut.

Vi skall promenera några kvarter till bussterminalen, Port Authority, som är världens största bussterminal. Där tar vi en direktbuss till flygplatsen. Går in på terminalen och köper biljetter. Bussen avgår från 3:e vånlngen från en egen gate. Vi går fram till bussen, en man som ansvarar för bagaget frågar efter vår airline. Ställer in väskorna i luckan som är märkt B, då SAS använder den terminalen. Bussen lämnar terminalen, vi åker genom tunneln under Hudson River och kommer till New Jersey på andra sidan.

Det går snabbt och lätt att komma till flyplatsen. Flygbolagen har sina skyltar utanför, så det är bara att gå in där SAS har sin disk. Det är ingen kö till incheckningen. En man vinkar fram oss så fort vi kommer ln i hallen. Lämnar våra väskor och får platsreservation för hela vägen. På hemresan skall vi flyga via Köpenhamn.

När vi är klara med incheckningen stannar vi upp för att se vilket håll vi skall gå. En man från SAS kommer fram och talar att vi nu har god tid på oss. Vi kan handla och äta innan det är dags för avgång.

FÖrst går vi och äter varm mat på en självservering. Vi skriver vykort vid bordet också.

När vi ätit går vi och handlar. Jag köper choklad till pappa. Maj letar efter present till Lars, köper parfym och choklad. Det allra sista skriver Maj vykort, så att de kan läggas på brevlådan här. Går igenom säkerhetskontrollen och kommer ln i en ny vänthall. Här köper jag tidningen Newsweek för de sista växelpengarna.

Så är det dags för avgång, vi har varit på flygplatsen i- 2 timmar, men tiden har "flugit" iväg, vi har haft fullt upp. Det är tät trafik på flygplatsen och vårt plan står och väntar på sin tur i en kö ute vid banan.På den kvarten bara startar det 20 plan. Vi är på väg till det gamla landet igen.

När vi kommit upp på vår flyghöjd, (ca 11.000 m) serveras middag. På hemvägen försöker jag sova litet, tar kudden under huvudet och lägger fllten över mig. Det visas en film som jag inte ser, den verkar vara bra. På morgonen får vi varma servetter. Genom tidsskillnaden förlorar vi 6 timmar när vi åker hem. Äter frukost. Planet landar i Köpenhamn kl 8 .00 på morgonen. Från Köpenhamn fortsätter vi till Landvetter med ett Foker 50. Vi får både frukost och tidningar igen. Får reda på att det bara är några plusgrader på Landvetter

Bilen står kvar när vi kommer. Vi kör raka vägen hem. Känner mig ganska trött efter resan, har en dag att vila mig på innan jag skall börja arbeta.