I oktober 2004 reste min fru och jag till Svenskbygderna i Minnesota USA. På den här sidan berättar jag om vår resa.

Vi hade köpt flygbiljetter till Minneapolis samt bokat de tre första nätterna på Radisson Placa Hotel i centrum av staden. Vi bokade också hyrbil i 9 dagar.

Vi får skjuts till Landvetter av min kusin Ove. Vi startar från Upphärad kl 8.00 och är framme på flygplatsen redan kl 9.30. Incheckningsdisken öppnar inte förrän kl 9.00.Planet avgår 11.45. När vi gått igenom säkerhetskontrollen dricker vi kaffe.

Vi skall flyga via Amsterdam och därifrån direkt till Minneapolis. Planet avgår i rätt tid och flygtiden till Amsterdam är 1 timma och 10 minuter.

I Amsterdam behöver vi inte vänta utan går direkt till gaten. Flygtiden till Minneapolis är drygt 8 timmar. Vi beräknas vara framme kl 15.50 lokal tid. Tidskillnaden är minus 7 timmar.

Jag tar fram min bärbara dotor och skriver dagbok.Bredvid mig sitter en tjej som också har bärbar dator. Hon bor i Minneapolis och är nu student på Göteborgs Universitet. Hon är på väg hem för att hälsa på. Läser teknik. Det är mycket trångt på planet och svårt att sträcka på benen. Man har minskat utrymmet på senare år för att ta fler passagerare och kunna hålla nere priset. När vi kommer in över Kanada ser vi snöklädda berg. Vi ser många sjöar mot gränsen mot USA och i Minnesota. Det är sjö vid sjö.

Det går smidigt och fort i imigrationskontrollen och det är en uppsluppen stämning. Personalen är trevlig och hjälpsam. Vi har missat att fylla i en del längst ner i inreseformuläret. Han kompletterar själv när han ser att jag behöver ta fram mina glasögon. Vi får lämna avtryck av båda pekfingrarna och man tar ett digitalt foto på oss. Det tar bara några sekunder så är det klart. Vi hämtar våra väskor som redan har tagits av bandet och går mot taxistationen som ligger en bit längre bort. Maj har två större väskor med hjul, hon får hjälp av en kvinna med en väska ned för rulltrappan .

Vi tar en taxi in till vårt hotell i centrum. När vi åkt en stund frågar chauffören oss om vi kommer från Göteborg. Han talar svenska då han bott några år i Sverige. Han kommer från ett afrikanskt land. Han säger att Sverige är mycket bättre än USA. Ber om vår adress, vill bli vän och komma till Sverige och hälsa på oss.

Vi har bokat rum tre nätter på Radison Plaza Hotel. Det är ett stort hotell. Vi får ett rum på sjätte våningen. Här finns kaffebryggare, telefon på rummet och i badrummet, högtalare till TV:n i badrummet, strykjärn och strykbräda. Vi får tidning på morgonen.

Vi går ut och handlar lite mat samt gör en promenad runt kvarteret. Inne i centrum som är ganska nytt, finns inga bostadshus. Endast affärer och kontor. I övrigt är Minneapolis en villastad. Minneapolis och St Paul har ett system med världens längsta gångbroar, skyways, Det är glasgångar som går mellan byggnaderna på andra våningen. Städerna Minneapolis och St Paul kallas the Twin Cities och ligger på var sin sida av floden Mississippi.

Nästa dag besöker vi Svensk-Amerikanska Institutet, ligger några km från hotellet. Vi går hela vägen. Huset byggdes av Sven Johan Turnblad i början av 1900-talet. Han emigrerade med sina föräldrar när han var 8 år gammal till Vasa i södra Minnesota. Vid 18 års ålder blev han ägare till Svensk-Amerikanska Posten som var den största svenska tidningen i USA. Den ståtliga slottsliknande byggnaden har 33 rum. Huset var familjen Turnblads hem fram till 1929 då han skänkte det och sina samlingar till American-Swedish Institute. Institutet fungerar idag som ett informationscenter, där man håller kunskapen om svensk kultur vid liv. Man visar olika interiörer av svenska hem från olika tidsepoker. Det finns utställningar om bl a svenskt glas, koppar, träarbeten, textiler och konst.

En av personalen är svensk. Efter vår långa promenad känns det bra att börja med kaffestugan. Där träffar vi en kvinna bosatt i St Paul som talar svenska. Hon sitter med oss och dricker kaffe. Hon berättar att hennes farföräldrar kom från Sverige, Oskarshamn i Småland. Hennes föräldrar har vuxit upp i USA. Hon har gått kurser i svenska och varit över i Sverige och släktforskat tillsammans med andra amerikaner. Berättar mycket om hur hon hittat egna och andras släktingar i Sverige. Vi utbyter adresser.

Maj och Eleanor från St Paul i Kaffestugan Svensk-Amerikanska Institutet.
På bilden ovan Maj och Eleanor i kaffestugan.

Efter kaffet tittar vi på de olika rummen i huset. Där finns väldigt mycket fina saker att titta på, så vi tar god tid på oss. Sen skall vi ta oss tillbaka till centrum och hotellet igen, vi gick ju hela väg hit. Nu behöver vi något att äta också. Vi frågar personalen, Gladys och Maud som är svensk om det finns någon restaurang i närheten. De båda damerna konferearar länge med varandra. Maud föreslår att hon kör oss in till hotellet. Institutet stänger nu då klockan är 16.00. Vi blir skjutsade direkt till hotellet.

Under vår sista heldag i Mineapolis är det högsommarvärme. Vi promenerar till floden Mississippi för att gå den historiska slingan. Vi följer Nicolett Mall, som är en lång gågata, hela vägen till floden. Följer floden Missisippi nedströms, passerar en sluss. Vi ser minnen efter kvarnar och sågverk. Det var här Minneapolis grundades i mitten av 1800-talet. Det var skogen som var viktigast. Går över den gamla stenbron som nu bara är öppen för cyklister och fotgängare. När vi kommer över floden befinner vi oss i tvillingstaden St Paul. Vi stannar på en Taverna och äter. Sitter utomhus med utsikt över floden. Fortsätter vår vandring över Nicollet Island och sedan tillbaka över den nya hängbron. Här byggdes den första bron över Mississippi på 1850-talet.

Det blir såsmåningom dags att lämna Minneapolis för åka upp till Svenskbygderna. Vi hämtar vår hyrbil några kvarter från hotellet. Det går ganska bra att ta sig ut ur Minneapolis. Vi kör norrut mot Lindstöm som är vårt första mål. Kommer så småningom till highway 61 som vi skall följa nästan upp till Lindström. Det är inte så mycket trafik på vägen så man kan njuta av landsskapet som har fått höstfärger. Efter en stund stannar vi vid en bensinstation och äter hamburgare.

Strax innan Lindström kommer vi in i Chisago County, omtalat i Mobergs utvandrarroman. När vi kommer fram till Lindström stannar vi inne i samhället. När jag gått ur bilen upptäcker jag Utvandrarstatyn över Karl-Oskar och Kristina framför. Detta är en kopia av statyn i Karlshamn. Vi befinner oss på torget i Lindström.

Utvandrarstatyn i Lindström

Vattentorn Lindström

Lite längre fram ligger vattentornet som är utformat som en kaffekanna. Affärerna har skyltar på både engelska och svenska och utanför många hus hänger en dalahäst. Vi tar in på Chisago Inn, där vi bor i tre nätter.

Karl-Oskar House Utanför Lindsröm, på en kulle vid sjön South Center Lake har Historical Society uppfört ett litet hus Karl Oskar House. Det är stängt för säsongen så vi kan inte gå in. Ett astrakanträd växer intill huset. En stenbumling som kommer från Åseda, ligger intill, den skall symbolisera svenskarnas slit i det gamla landet. Moberg inspirerades av ett ett gammalt hemman från 1880-talet och lät Karl-Oskar och Kristina bosätta sig där. Nedanför mot sjön ligger kyrkogården Glader Cementery. Det var här som Karl-Oskar begravde Kristina i romanen. Kyrkogården användes under åren 1855 - 1919. Vi låter bilen stå kvar vid Karl-Oskar House och går en genväg ner till kyrkogården. Nästan alla gravstenarna har svenska namn. Kyrkogården ligger intill sjön och runtomkring ser man träd med starka höstfärger.

I Chisago City, en halv mil från Lindström besöker vi Moberg Park. Här finns en staty av Vilhelm Moberg med sin cykel. Moberg tillbringade sommaren 1948 i området. Han cyklade mellan de olika orterna, träffade folk och tecknade ned deras historier.

Mobergstatyn i Moberg Park, Chisago City.
Mobergstatyn, Moberg Park, Shisago City.

Vihelm Moberg
Kung Karl XVI Gustav och drottning Silvia har varit här.

Vihelm Moberg

När vi sett och fotograferat Moberg går vi in på turisbyrån intill och frågar var man kan ta sig ner till sjön. Det är mycket bebyggelse, så stränderna är privata i de flesta fall. Det finns ett offentligt område nere vid sjön. Vi kör ner dit, det är högst 1.5 km. Här finns badplats och en park med fin utsikt över sjön.

Nästa sida >