Bilsemester i England och Skottland.

Förberedelser

Under vintern 1994/95 började vi planeringen av resan genom att läsa böcker. Jag lånade hem från biblioteket samt gick igenom den resehandbok jag köpt i London tidigare. En del av förberedelserna var att besöka bokmässan i Göteborg i mars. Vi hittade väl inte så mycket nytt material på mässan. Vi får goda råd om vilken vägkarta vi skall köpa. Sedan skrev jag till Brittiska Turistbyrån i Stockholm och beställde en vägkarta samt broschyrer från olika områden. Vi skulle åka den 20 maj och vara tillbaka 5 juni.

Vi hade kommit fram till en "resplan som vi skulle köra efter. Från Harwich skulle vi först köra genom East Allglia, och sedan till Cambridge. Därifrån skulle vi åka till Peak District och vidare till York, där vi skulle se på Jorvik Vikingcenter. Därifrån skulle vi åka vidare till Yorkshire Dales, Lake District, Skottland och Edinburgh. Detta var endast en ungefärlig planering, vi tänkte oss att välja väg allt efter som vi var ute.

Lördag 20 maj.

Efter alla förberedelser är vi så klara för avresa. Vi har packat våra resväskor. Vi har packat in stormköket i bilen för att vid behov kunna laga mat eller koka kaffe. Vi packade in tältet, men vi tog ut det ur bilen igen eftersom det blev ganska trångt. Däremot hade vi tagit med extra kuddar och filtar ifall vi skulle få användning för dem. Jag har tejpat strålkastarna p g a vänstertrafiken och klistrat på s-märke på bakrutan. Vi har en portfölj som är fylld med guideböcker och broschyrer. Vi startar från Upphärad kl 13.50. Båten går från Skandiahamnen kl 17.00. Vi skall vara vid båten en stund innan. Vi skall först till Forex för att växla in pund som vi har beställt i förväg. I Surte tankar jag sista gången i Sverige före resan.

Vi får våra hyttplatser och hyttkort redan vid infarten i biljettkontrollen. Vi ställer oss i kö för att köra ombord. Detta är första gången som jag kör ombord på en stor färja, så det känns lite pirrigt. Efter en stund blir vi invinkade och får köra uppför en ramp till ett däck högre upp. Det går lätt, vi får parkera nära utgången, och vi har gott om plats runt bilen för att gå ut. Vi söker upp vår hytt som ligger på däck 5, en våning upp från bilen. Hytt nr 840. Vi installerar oss i hytten som verkar trevlig,med en säng på varje sida och ett bord mitt emellan. Vi har också eget badrum. Sedan går vi upp på däck för att se hamninloppet och skärgården.

Vi ser Älvsborgsbron bakom oss. Maj fotograferar bl a Käringberget. När vi kommit utanför skärgården går vi till cafeterian Jolly Roger, och äter fläskkarre. Det känns alltid trevlig att äta ombord på en båt. Efter maten ser vi oss omkring på båten. Vi besöker även shopen där det finns många vackra saker. Maj köper en fin slips till mig. När vi sett oss omkring går vi till hytten och vilar fram till kl 20.30. Vi går och dricker kaffe. Det är helt klart väder och vi kan se solen gå ned i havet. Vi sitter kvar en stund och tittar på ungdomarna i diskoteket, studerar kläder. När vi har tittat tillräckligt, går vi till "vuxenavdelningen" och lyssnar på levande musik. Det är en orkester från Bulgarien som spelar. Vi tittar på dansen och på en tävling på dansgolvet. Ganska intressant att titta på folk. Vi går till vår hytt kl 00.10. Maj ligger och läser en stund.

Söndag 21 maj.

Vi ligger till kl 10.00, då man ropar första gången i högtalarna. Man kunde inte tro att klockan blivit så mycket. Det fanns inget dagsljus i hytten. Jag hade varit vaken mycket under natten. Vi ligger kvar till kl 11.00. Vi har sovit över frukosten, så vi tar kaffe och wienerbröd. Därefter går vi till soldäck och slår oss ner i en vilstol. Vi sitter och solar en timma.

En sångkör från Norge finns också med, de sjunger för oss. Vi går till hytten och vilar en stund. Kl 13.30 går vi och äter lunchbuffe. Vi har 50 minuter på oss till resturangen stänger. Jag äter som vanligt för mycket. Vi går tillbaka till hytten. Innan båten lägger till går vi upp på däck för att se på inloppet till Harwich.

Kl 17.20 får vi köra av båten, det är raka spåret ut. Vi visar våra pass och passpolisen frågar bara om det finns någon i baksätet. Det går lätt att komma ut från färjeområdet, inga köer eller kontroller. Vi kör ut ur Harwich och kör en mindre väg mot Deadham. Ja, nu kör jag på vänster sida av vägen. Det går bra men känns naturligtvis lite spännande. Maj är orolig då vägen är ganska smal. Hon har ett utsatt läge "längst ut" i vägen mot mötande trafik. Eftersom det redan blivit sent på dagen kör vi inte någon längre sträcka. I Flatford övernattar vi på en lantgård. De har hästar, kor, grisar, höns, hund och katt. Vi får ett rum på andra våningen med fin utsikt. Det är en mycket trevlig familj.

På kvällen går vi en vandringsled till grannbyn Deadham. Vi går genom fårhagar och kohagar. Det är ett öppet landskap och följer delvis en flod. Det är här som målaren Johan Constable är född. Det är detta landskapet som han har målat. Det är en vacker kväll. Vi kommer så småningom fram till byn Deadham, där vi fotograferar några vackra hus innan vi återvänder. På hemvägen tar vi en annan stig och följer floden från Deadham. Det har börjat skymma när vi kommer hem. Vår värdinna berättar att de fått ett föl, "a boy". När vi kommit in gör vi iordning kaffe och smörgås. Vi har beställt frukost kl 8.00. Vi sätter också på den automatiska tekokaren.

Måndag 22 maj.

Nästa morgon vaknar jag tidigt, går upp kl 7.00 och går ut och fotograferar och duschar före frukost. Maj kokar kaffe som hon dricker i sängen. Hon ligger och tittar på en trädkrona som fyller nästan hela fönstret. Det är en vacker dag med solsken. Vi äter frukost i köket. Detta är första gången vi prövar den berömda engelska frukosten. Det är ägg, bacon, toast, olika marmelader, många sorters flingor, kaffe m m. Under hela frukosten talar vi med värdparet. Det visar sig att detta är enda gången där vi äter tillsammans med värdfamiljen. Maj tar det obligatoriska matkortet. Makarna driver ett deltidsjordbruk. Mannen har även annat arbete och det verkar vara frun som huvudsakligast sköter djuren. Vi har det mycket trevligt här. Efter frukosten är det dags för oss att åka vidare. Vi får deras visitkort.

9.30 åker vi därifrån. Vi stannar först och ser på byn East Bergholt, tittar på den gamla kyrkan och kyrkogården. Innan vi lämnar byn gör vi ett besök på postkontoret. Vidare går vi in i en affär för att titta på vykort och målningar. Byn East Bergholt

Vi lämnar denna vackra by och kör ut mot väg A12, och fortsätter mot Ipswich och vidare norrut, tills vi svänger av mot kusten till staden Aldeburgh. Staden ligger vid havet och har en lång sandstrand. Vi parkerar bilen nära stranden och går en bit utefter stranden. Maj letar efter fina stenar i olika blå nyanser. Vi promenerar tillbaka genom staden. Sedan går vi till bilen och hämtar vårt stormkök. Vi sätter oss på en bänk vid stranden och kokar kaffe.Äter bröd och marmelad som vi köpt i ett bageri i stan. Vi sitter här och dricker kaffe och tittar på folk som ordnar med sina båtar. Solen skiner, men det är ingen riktig sommarvärme.

Maj på stranden

Vi fortsätter på en mindre väg som följer havet norrut. Vi stannar vid Dunwich Heath,en vacker ljunghed som ligger vid havet. Här är fin utsikt över en stor del av kusten. Vi fotograferar kusten och ljungheden. En ljuvlig plats. Vi kör ut till väg A12 igen och fortsätter norrut mot Lowestoft. Vi kör genom The Broads. Detta är ett område med många vattenvägar och kanaler. Det är ett platt landskap, många långa raksträckor där man kan se flera mil framåt. Vi ser får och kor som betar men inga hus. Ett riktigt jordbrukslandskap. Vi följer vägen mot Cromer, där vi stannar och äter middag på en resturang. Sedan fortsätter vi längs kusten, och stannar i West Runton för övernattning. Vi bor i ett mycket vackert hus med fina samlingar. Från rummet har vi utsikt mot en stor trädgård. Rummet är beläget på andra våningen. Klockan är 20.10 när vi är framme. Som vanligt gör vi i ordning kaffe på rummet. På morgonen brukar vi ta med varmt vatten på termosen för att ha till kaffe.

Dunwich Heath

Tisdag 23 maj

Nästa morgon äter vi frukost i ett vackert och rikt utsmyckat rum. Det finns många fina saker samlade här. Vi äter lika fin frukost som vanligt och i en mycket exklusiv miljö. Vi lämnar huset som har namnet The Old Barn. Vi fortsätter vår resa längs kusten. Det är en vacker väg, där man har utsikt mot havet på flera ställen. Vi stannar på ett ställe där det finns breda grässlänter vid sidan av vägen,lämnar bilen och går tillbaka en bit för att fotografera. Kör vidare och stannar till i Cley Next the Sea. Här finns det många vackra hus och trädgårdar. Många hus är täckta med runda stenar.

Vacker vägren

Nästa stopp är Brancaster Staithe som ligger vid havet. Vi gör en promenad här, tittar bl a på båtarna som ligger uppe på land p g a lågvatten. Även här finns det vackra hus och trädgårdar.

Vi fortsätter mot Old Hunstanton, där vi skall titta på de röda klipporna. Vi stannar på en stor parkering nära havet. Vi går ner till stranden för att se på klipporna. Vi går ett stycke längs stranden,fotograferar klipporna ur olika vinklar. Maj tittar efter stenar.

Efter ett tag går vi tillbaka upp till bilen. Där sätter vi oss i lä av bilen och dricker kaffe som vi har med oss. Det blåser lite kyligt, trots detta är det många engelsmän som tillbringar dagen här vid havet. Maj tar matkortet och jag fotograferar också vår picknick. Det känns trevligt att sitta här, fastän det inte är någon riktig värme i luften.

De röda klipporna vid Old Hunstanton

Nu kör vi i sydlig riktning och vårt mål är Cambridge. Först kommer vi till en lavendelodling, Norfolk Lavendel, där vi gör ett besök. Lavendeln blommar inte nu, men vi går in och tittar på växtförsäljningen, en sorts plantskola. Vi köper 2 handdukar, dekorerade med lavendelblommor samtvykort. Vi skulle varit här på hösten när den blommar.

Efter detta stopp, kör vi vidare mot King´s Lynn. Vägen är bra att köra på. Vi passerar Elyoch ser katedralens torn på avstånd. Siktet är nu inställt mot Cambridge. vi kommer dit kl 16.00. Detta är den första större staden vi kommer till. Vi följer skyltarna mot centrum. Det är svårt att avgöra exakt var man är. Det är ganska mycket trafik när vi kommer in i centrum. Vi parkerar bilen för att få en bättre överblick och ta reda på var vi är. Vi befinner oss på Station Road, alltså "järnvägsgatan". Vi köper parkeringsbiljett i en automat och sätter på bilen. Vi lämnar bilen och går in på nästa tvärgata, därvi hittar flera Bed & Breakfast. Utanför finns skyltar, där det står "vacancies". Vi tar in på Tenison Towers Guest House på Tenison Road. Det finns parkeringsplats på gatan utanför. Det är bara att hämta bilen, bra med en egen parkering. vi går sedan upp på vårt rum. Därefter går vi ut på stan. Först tittar vi efter ett enklare matställe. Jag vill pröva på fish and chips, hittar ett enklare gatukök, där det inte finns några sittplatser, utan vi tar med maten ut.

Vi sätter oss på en bänk intill en större idrottsplan. Vi sitter och tittar på ungdomarna på planen, kanske studenter. När vi ätit går vi mot universitetsområdet och på de gamla ärevördiga collegebyggnaderna. Passerar floden Cam och ser på parken på andra sidan floden. Det är vackert och lummigt längs Cam, och jag tar många bilder. Vi vänder så småningom tillbaka till hotellet. Vi är hemma kl 21.30. Det har varit en varm sommardag.

Utanför hotellet

Onsdag 24 maj

Vi äter en stabil frukost. Jag köper ett tillstånd att sätta på vindrutan så att bilen kan stå kvar på gatan under dagen. Kostar 60 pence. När vi går från hotellet tittar vi samtidigt efter en lämplig utfartsväg. Vi går över floden Cam igen. Vi följer floden genom parken. Fotograferar några kor som betar alldeles i närheten av collegebyggnaderna. Tyvärr får vi inte gå in i universitetsparken.Vi går över Cam igen. Vi ser på King~s College, Trinit y College samt St John's College.

 Floden Cam

När vi sett färdigt på de gamla byggnaderna går vi till en uteservering på marknadstorget. Vi beställer sallad och dricka. Vi sitter och tittar på folk. Dagen har varit solig, men nu börjar det mulna och det ser ut att bli regn. Vi går in på Marks & Spencer för att titta på kläder. När vi kommer ut igen regnar det lite. Vi fortsätter hemåt mot vårt hotelloch det småregnar emellanåt. Vi går in i en affär och ber att få en plastpåse att skydda kameran med. Så kommer vi tillbaka till vårt hotell, och jag återser bilen. Jag går in och får tillbaka 2.40 av de 3 pund jag betalade för parkeringen.

Vi skall nu lämna Cambridge och vi har sett ut vilka vägar vi skall ta till att börja med. Vi har dock svårt att komma rätt när vi skall ut ur Cambridge. Vi kommer in på fel väg och får vända. Vi gör ett nytt försök, och lyckas ta oss ut rätt väg till slut.

Vi följer skyltningen mot Huntingdon. Första sträckan är motorväg. Efter en stund kör vi in på en bensinstation för att ta em kafferast, sitter kvar i bilen då det börgat regna.

Sedan fortsätter vi mot vårt mål som är Peak National Park. Vi har en transportsträcka innan vi är där. Men det går ganska snabbt då vi kör på en stor väg. Vi skall köra samma väg tills vi kommer till M1. Det finns skyltar som visar M1 redan. Vi kör rakt norrut på M1, vi tar sedan av på väg A52 mot Peak National Park.

Kommer in i Derby, där vi har svårt att finna genomfarten och A52. Vi hittar rätt, och vi kör mot Ashbourne där vi hittar ett B&B när vi kommer in i staden. Ringer på och möts som vanligt av hundskall. Rummet kostar 17.50 per person. Det finns en dubbelsäng och 2 enkelsängar, så det är bara att välja.

Torsdag 25 maj

När vi lämnat Ashbourne kommer vi in på en mycker vacker vägsträcka med fin utsikt över landskapet, Dove Dale. Vi stannar och fotograferar där det är möjligt. Det är dåligt med parkeringsplatser och svårt att komma av vägen och stanna.

Vårt första stopp är Bakewell. Denna orten är känd för sin pudding. Vi går in puddingbageriet, Orginal Bakewell Pudding och handlar. Vi har parkerat bilen på en avgiftsbelagd parkeringsplats i byn. Vi tittar in i några affärer och ser bl a på fina tröjor. Till sist går vi in på turistbyrån och frågar efter vägen till Edensor, en gammal by som man har flyttat p g a floden.

Vi stannar och frågar efter vägen på två ställen innan vi är där. Vi gör en promenad genom byn. Stannar vid postkontoret.

Den gamla byn edensor

Vi kör sedan mot Buxton, vidare till Macclesfield, och till Whaley Bridge, som utgör gränsen mellan det ljusa och det mörka Peak District.

Vi äter middag på en resturang i Chapel en le Frith. Det är rostbiff med yorkshirepudding, potatis och grönsaker. Det är fin miljö med öppen brasa. Vi skall sedan åka till Castleton. Vi har kört förbi avtagsvägen, och vi går in på en pub och frågar var vi är, åker tillbaka en bit, svänger in på en väg. Vi kör nerför en brant väg. På vägen finns en del får, så man får ta det försiktigt. Vi kommer fram till Castleton och vi tittar efter övernattningsrum. Är framme och frågar på ett B&B, men där är fullt och de hänvisar oss till vandrarhemmet.

Där finns ett 16- bäddsrum ledigt som vi får disponera själva. Det kostar 8 pund samt 2.70 för frukost. Vi plockar in våra saker och dricker kaffe. Sedan åker vi till Edale, där vandringsleden Pennie Way börjar.

Leden går ända till Skottland. Kommer fram till den lilla byn där det bl a finns en pub. Vi parkerar bilen och går en bit på leden. Det börjar skymma och vi vänder tillbaka till Castleton. Det är mörkt när vi kör hem och vi bländar mötande trafik, fastän strålkastarna är tejpade. Vi kommer tillbaka till vandrarhemmet vid 23-tiden.

Nästa sida